Ulusal Astronomi Kongreleri (UAK)

| 2015 » UAK-2015 Posteri

Düzenleme: 2024-01-10 11:30



Tanıtım ve Açıklama

Posterin arka planı olarak seçilen görsel, Hubble Uzay Teleskobu'nun 23. fırlatılış yılı onuruna alınan bir görüntü. Atbaşı bulutsusu ya da Bernard 33 ismiyle bilinen salma bulutsusunun kızılötesindeki bu görseli aynı zamanda 22 Nisan 2013'te günün gökbilim görüntsü (APOD) olarak seçilmişti. Kongre konuları arasında yeralan kırmızıöte astronomisi seçim için önemli bir unsur oldu.

Kongre temalarında ise, Dilhan Eryurt'un yaşamının her dönemini yansıtan fotoğraflar seçildi. Fotoğrafların daha detaylı incelenebilmesi için büyüklükleri diğer kongre temasına göre daha fazla tutuldu. Türkiye'de Gözlemsel Astronomi temasında ise Türkiye'deki kurulu ve kurulacak bütün gözlemevlerinden bir görsele yer verilmeye çalışıldı.

Bu poster hazırlanırken GIMP (Türkçe: GNU Resim İşleme Programı) Kullanıldı. GNU projesi dahilinde yazılan piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı olan GIMP'le yapabilecekleriniz sadece hayal gücünüzle sınırlı.

Tasarım ve Üretim
Erdem Aytekin

  • Dilhan Eryurt: Astrofizikte Öncü Bir Bilim Kadını (Bilim ve Teknik: Kasım 1997 s.74-80, Alp Akoğlu; Bilim Evrenimizin Güneşi: Dilhan Eryurt (TAD Gökyüzü: Eylül 2014 s.6-11, Kayahan DEMİR)
  • © 2013, NASA, ESA, ve The Hubble Heritage Team (STSci/AURA): APOD, 22 Nisan 2013, "The Horsehead Nebula in Infrared from Hubble"
  • Kullanılan Yerleşkeler: Ankara Üniversitesi Gözlemevi, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma Teleskobu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi, Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Doğu Anadolu Gözlemevi, Ege Üniversitesi Gözlemevi, İnönü Üniversitesi Gözlemevi, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi, Takiyüddin Gözlemevi, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)

Seçenekler